Video on yksi tehokkaimmista ja vaikuttavimmista keinoista saavuttaa kohderyhmäsi digitaalisessa ympäristössä. Sen ei tarvitse olla vain korkeabudjettisten mainoskampanjoiden yksinoikeus. Nykyään kuka tahansa yritys voi hyödyntää videon voimaa markkinointistrategiassaan. Tässä blogikirjoituksessa keskitymme siihen, kuinka voit ottaa videosi tehokkaasti hyötykäyttöön oman yrityksesi markkinoinnissa ja myynnissä.
Videon ei tarvitse olla vain korkeabudjettisten mainoskampanjoiden yksinoikeus
MIKSI VIDEO?
Lyhyesti sanottuna video on sisältömuoto, joka herättää tunteita, selittää asiat nopeasti ja yksinkertaisesti sekä lisää sitoutumista. Videon avulla voit:
- Esitellä tuotteet ja palvelut havainnollisesti
- Rakentaa brändiä ja yrityksen imagoa
- Luoda vahvemman yhteyden asiakkaisiin
- Tavoittaa laajemman yleisön
ERI KANAVAT, ERI LÄHESTYMISTAVAT
YouTube
YouTube on erinomainen alusta pidemmille, informatiivisille videoille. Tee 5-15 minuutin pituisia videoita, jotka tarjoavat lisäarvoa katsojille. Näitä voivat olla esimerkiksi tutoriaalit, webinaarit tai asiantuntijahaastattelut. YouTube Shorts-videot ovat lyhyitä alle minuutin mittaisia pystysuuntaisia videoita, joita katsotaan pääasiassa mobiililaitteilla. Lyhytvideot tavoittavat yleensä laajemman yleisön kuin pidemmät videot. Kokeile vaikka!
Tiktok
TikTok on mullistanut sosiaalisen median lyhyillä, mutta erittäin mukaansatempaavalla sisällöllään. Se tarjoaa markkinoijille merkittävän mahdollisuuden nuorten tavoittamiseen. TikTokissa korostuu luovuuden ja aitouden merkitys, mikä kannustaa sisällöntuottajia luomaan videoita, jotka puhuttelevat yleisöä henkilökohtaisella tasolla. Hyödynnä suosittuja trendejä, haasteita sekä musiikkia, ja katso, kuinka videot leviävät kulovalkean tavoin.
Instagramissa voit julkaista videoita Keloina (Reels) ja Tarinoina (Stories). Reels-videot ovat profiilissasi julkaistavia hauskoja ja informatiivisia alle 90 sekunnin videoita, kun taas tarinat ovat näkyvissä vain 24 tunnin ajan. Muista käyttää interaktiivisia elementtejä, kuten kyselyitä tai äänestyksiä tarinoissasi.
Facebookissa voit julkaista videoita sekä tavallisen postauksen yhteydessä tai Reels-videona. Lyhyet, pystysuuntaiset videot toimivat yleensä parhaiten. Käytä Facebookin analytiikkatyökaluja ymmärtääksesi, millaiset videot saavat eniten huomiota.
Perinteisesti LinkedIn tunnetaan kanavana, jossa asiantuntijat jakavat näkemyksiään kirjallisesti. Mitäpä jos erottautuisit joukosta ja jakaisit vinkit videolla? Aivan kuten Instagramissa ja Facebookissa, lyhyet videot toimivat kaikista parhaiten.
MITÄ OTTAA HUOMIOON VIDEOITA SUUNNITELLESSA?
Laatu vs. määrä: Älä uhraa laatua vain saadaksesi enemmän sisältöä. Laadukas video jättää paremman vaikutelman ja saa katsojat palaamaan, jolloin videon elinkaari on huomattavasti pidempi.
Resoluutio: Videon laatu voi merkittävästi vaikuttaa brändisi käsitykseen. Korkealaatuiset (HD) videot ovat houkuttelevampia ja ammattimaisempia, mikä luo luottamusta ja uskottavuutta. Vaikka 1080p on standardi, 4K-resoluutio voi erottaa sisältösi muista.
Kohderyhmä: Ymmärrä, keitä tavoittelet ja räätälöi sisältö sen mukaisesti.
Videon aloitus: Sitoutuminen laskee dramaattisesti videon ensimmäisten sekuntien jälkeen, mikä tekee mukaansatempaavasta alusta kriittisen. Sukella suoraan sisällön ytimeen katsojien koukuttamiseksi.
Thumbnailit: Thumbnail eli videon kansikuva on usein ensimmäinen asia, jonka katsojat näkevät. Huomiota herättävä thumbnail voi merkittävästi lisätä klikkausprosenttia. Käytä korkealaatuisia kuvia, kiehtovia otsikoita ja selkeitä visuaalisia elementtejä erottamaan videosi joukosta.
Tekstitykset: Tekstitykset laajentavat videosi saavutettavuutta laajemmalle yleisölle, mukaan lukien kuuroille tai huonokuuloisille sekä katsojille, jotka haluavat katsoa ilman ääntä. Ne parantavat myös videon hakukoneoptimointia ja katsojan sitoutumista.
Toimintakehoite (CTA): Kehota katsojia tekemään jotain videon jälkeen. Se voi olla sivustollasi vieraileminen, tilaaminen tai yhteyden ottaminen.
Seuranta ja analytiikka: Käytä analytiikkatyökaluja seurataksesi videon suorituskykyä. Näin voit optimoida tulevat videosi entistä paremmiksi.
KANAVAKOHTAISET KUVASUHTEET
Kiinnostavan sisällön lisäksi on tärkeää, että videot julkaistaan oikeassa kuvasuhteessa, jotta kuvattava kohde, tekstit ja muut elementit näkyvät oikein. Se antaa ammattimaisemman kuvan ja sitouttaa seuraajia paremmin.
- YouTube: pidemmissä vaakavideoissa 16:9, pystysuuntaisissa Shorts-lyhytvideoissa 9:16
- Tiktok: pystysuuntainen 9:16
- Instagram: pystysuuntainen 9:16
- Facebook: vaakasuuntainen 16:9, neliö 1:1 ja pystysuuntainen 4:5 tai 9:16
- LinkedIn: vaakasuuntainen 16:9, neliö 1:1 ja pystysuuntainen 4:5 tai 9:16
VIDEOIDEN EDITOINTIOHJELMAT
Tehokas videon editointi muuttaa raakamateriaalin mukaansatempaaviksi tarinoiksi. Hyödynnä editointia viestisi hiomiseen, tahdin ylläpitämiseen ja visuaalisten efektien sisällyttämiseen, jotka korostavat keskeisiä kohtia. Alla muutamia työkaluja videoiden editointiin:
Adobe Premiere Pro: Ammattimainen editointiohjelma, joka sisältää kaiken, mitä tarvitset ja vielä enemmän! Se tarjoaa käyttäjilleen laajan valikoiman työkaluja ja ominaisuuksia korkealaatuisten videoiden tuottamiseen.
CapCut: Suosittu työkalu pystysuuntaisten lyhytvideoiden editointiin. Voit lisätä videoon erilaisia elementtejä, kuten tekstiä, kuvaa, musiikkia tai nauhoittaa oman ääniraidan. CapCut Pro tarjoaa laajemman elementtikirjaston, mutta myös ilmaisversiolla saa ihmeitä aikaan.
Canva: Tuskin löydät digimarkkinoijaa, joka ei olisi käyttänyt Canvaa. Muiden markkinointimateriaalien lisäksi Canva soveltuu yksinkertaisten videoiden editointiin.
Captions: Tekoälypohjainen työkalu, joka tekstittää videot vain muutamassa sekunnissa. Ja mikä parasta, tekstitykset ovat myös visuaalisesti kivannäköisiä.
TOIMITKO B2B-KENTÄSSÄ? TÄSSÄ VINKKEJÄ B2B-YRITYKSEN VIDEOMARKKINOINTIIN
B2B-markkinoinnissa videon käyttö voi olla erityisen tehokasta, mutta vaatii hieman erilaista lähestymistapaa kuin kuluttajamarkkinoinnissa. Tässä muutamia vinkkejä:
- Asiantuntijuuden osoittaminen: Hyödynnä videoita osoittaaksesi asiantuntijuutesi tietyllä alalla. Webinaarit, Q&A-sessiot ja opetusvideot ovat erinomaisia formaatteja tähän.
- Tuote-esittelyt ja demo-videot: Näytä potentiaalisille asiakkaille, kuinka tuotteesi tai palvelusi toimii käytännössä ja mitä hyötyä he saavat sen käytöstä
- Asiakastarinat ja testimonialit: Videot, joissa nykyiset asiakkaat kertovat kokemuksistaan yrityksesi kanssa, voivat olla erittäin vakuuttavia.
- Yrityskulttuuri ja arvot: Esittele yrityksesi kulttuuria ja arvoja videoilla, jotta potentiaaliset asiakkaat ja kumppanit saavat paremman kuvan siitä, kenen kanssa ovat tekemisissä.
- LinkedIn- ja muut ammattilaisverkostot: Koska kyseessä on B2B, LinkedIn on erityisen tehokas kanava videomarkkinointiin. Käytä LinkedInin omia video-ominaisuuksia tai jaa YouTube-linkkejä artikkeleiden ja postausten yhteydessä.
- Sähköpostimarkkinointi: Videot voivat tehdä sähköpostikampanjoistasi huomattavasti tehokkaampia. Lyhyt ja ytimekäs video voi auttaa selittämään monimutkaisetkin asiat nopeasti ja ymmärrettävästi.
Videon tehokas hyödyntäminen markkinoinnissa ei ole vain suurten yritysten yksinoikeus. Se on tehokas tapa esitellä tuotteitasi, palveluitasi ja brändiäsi. Erilaiset sosiaalisen median kanavat tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia, joten valitse kanavasi ja lähestymistapasi sen mukaan, mikä palvelee parhaiten yrityksesi tavoitteita.
NÄIN VERKKIS TUOTTAA VIDEOSISÄLTLÖÄ
Myös me Verkkiksellä tuotetaan videosisältöä eri kanaviin. Videoideoita ei tarvitse aina keksiä uudelleen, vaan voit jalostaa olemassa olevaa sisältöä eri kanaviin sopivaksi. Hyödynnämme muun muassa pidempiä asiantuntijavideoita leikkaamalla niistä lyhyitä mikrosisältöjä jaettavaksi sosiaaliseen mediaan.
YouTube
Julkaisemme YouTubessa Ihan Diginä -podcastin jaksot ja markkinoinnin videoblogeja, joissa käsittelemme ajankohtaisia aiheita ja jaamme ajatuksia myyntitapaamisissa esiin nousseista keskustelunaiheista. Suosituimpia videoitamme ovatkin esimerkiksi “Videoiden tekeminen YouTubeen – 6 vinkkiä!” ja “6 asiaa, jotka toimivat B2B-markkinoinnissa vuonna 2024”.
LinkedIniin jaamme Ihan Diginä -podcast-jaksojen mikrosisällöt eli kustakin jaksosta napattuja lyhyitä 30–90 sekunnin klippejä. Julkaisemme markkinoinnin videoblogeja, joista suosituimpia ovat olleet mikrosisällöt LinkedIn MEGApäivä -valmennuksesta.
Hyödynnämme olemassa olevaa Ihan Diginä -mikrosisältöä ja markkinoinnin videoblogeja myös Facebookissa. Facebookissa toimivat erityisesti vinkkivideot digimarkkinointiin.
Julkaisemme Instagramiin samantyylisiä videoita kuin Facebookiin, mutta Instagramissa parhaiten toimivat kepeät hassutteluvideot toimistolta ja lip sync –videot, joissa käytetään trendaavaa ääniraitaa, jonka päälle kuvataan oma videoklippi ja synkronoidaan se ääniraitaan sopivaksi. Erot Facebookin ja Instagramin välillä selittyvät osittain ikäjakaumalla, mutta myös kanavan käyttötarkoitukset poikkeavat. Facebookia käytetään hakukoneiden tapaan tiedonhakuun, kun taas Instagramissa surffaillaan rennommin työpäivän päätteeksi.
Tiktok
Tiktok poikkeaa muista markkinointikanavista, sillä trendit vaihtuvat nopeasti. Trendaavilla videoilla voidaan käyttää suosittua ääniraitaa, meemiä tai niissä voi olla jokin teema. Esimerkiksi POV-videoissa (Point of View) esitellään näkökulmaa johonkin asiaan, kuten etätyöpäivään Teamsissa.